top of page

Erkeklerin Edebiyatı, Edebiyatın Erkekliği

Tarih: 27-28- 29 Temmuz 2023

Süre: 3 gün

Moderatör: Murat Göç Bilgin

Atölye Mekanı: Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı - Bergama, İzmir

Jacques Derrida'nın "metnin dışında bir şey yoktur / metin dışı yoktur" sözü birçok kez yorumlandı, uzun tartışmalara konu oldu ve henüz üzerindeki gizem perdesi kaldırılmamış olsa da şimdiden farklı disiplinlerde yeni pencereler açtı, yeni tartışmalara olanak sağladı. Şayet metnin dışında bir şey yok ise ve herşey metinsel bir kurgudan ibaret ise ve metnin okuyucusunun amacı bu metinsel kurguların ardındaki gizemin izlerini sürmek, çatlaklarından sızmak ise, belki de en başından, dilin ve metnin kurgulayıcısı, anlamlandırıcısı ve tüketicisi erkeklerden, erkekliklerden ve ataerkiden başlamak gerekiyor 

 

Bu atölye, tam da bu amaçla, metnin kurgulayıcısı ve anlamdırıcısı erkeklerin metin üzerinden inşa ettikleri erkekliklerini sorgulamak, metnin ve anlamın inşasının erkeklik inşaları ile nasıl örtüştüğünü gözler önüne sermek, metinlerin erilliğini ve erkekliğin metinselliğini yapıbozuma uğratmayı amaçlamaktadır. Oğuz Atay, İhsan Oktay Anar, Emrah Serbes, Murat Menteş, Alper Canıgüz, Barış Bıçakçı gibi çağdaş Türkiye edebiyatı ve Chuck Palahniuk, David Mamet, Douglas Coupland, Cormac McCarthy, Nick Hornby, Junot Diaz gibi çağdaş Batı edebiyatına katkıda bulunmuş birçok erkek yazarın örnek eserleri üzerinden erkeklik inşalarınn ve erkekliğin metinselliğinin tartışılacağı bu atölye bir yandan da erkeklik kurgularının edebiyatın dışına taşarak toplumsal ilişkiler ağına nasıl sızdığını ve farklı kimlik inşalarında nasıl yansıdığına odaklanacak. Atölye kapsamında şu soruların izini süreceğiz: 

 

1- Erkekler, erkeklik ve ataerki derken neyi kastediyoruz? 

2- Edebiyat tarihini erkekliğin ve ataerkinin tarihi olarak okumak mümkün müdür?

3- Metinsel inşa ile erkekliğin inşası nasıl örtüşüyor?

4- Metinler hangi erkekliği inşa ediyor? Metinlerde yansıyan erkeklik bize toplumsal inşalar hakkında neler söylüyor?

5- Ecriture feminine (kadın yazını) kavramı üzerinden bir ecriture masculine (eril yazın) tartışması yürütülebilir mi? Eril yazının temel nitelikleri nelerdir? Erkek edebiyatını ne tanımlar?

6- Farklı ve alternatif erkeklikler inşa edilebilir mi? Edebiyat üzerinden bu inşa mümkün mü?

Atölye Katılım Ücreti: 3.700TL

Atölye ücretine eğitim masrafları ve öğle yemekleri dahildir. Konaklama seçenekleri için lütfen bizimle iletişime geçin.

Bu atölyeye, bu alanda çalışan toplam 3 yüksek lisans ve doktora öğrencisi ücretsiz kabul edilecektir. Kendinizi tanıtan bir yazı ile başvurunuzu yazegitimplatformu@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. 

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
bottom of page