Fotoğrafta Eril Dili Aşmak
Tarih: 4-5-6 Temmuz
Süre: 3 gün
Moderatör: Günseli Baki, Doç. Dr. Murat Göç - Bilgin
Atölye Mekanı: Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı - Bergama, İzmir
Fotograf cekerken ya da fotografa bakarken, hareketli görüntülerin büyüsüne ve ritmine kendimizi kaptırmışken, gün boyunca rastladığımız ya da maruz bırakıldığımız binlerce imge zihnimizi işgal ederken, bir birey ya da bir özne olarak imgelere çok çeşitli şekillerde tepki veririz. İmge ile aramızdaki bu zoraki ve kaçınılmaz ilişki, bizim sınıfsal konumumuz, eğitimsel ve kültürel geçmişimiz, etnik ya da dini kimliğimiz, alışkanlıklarımız ya da kabullerimiz ile şekillenir ve bizden başkalarına yansır. İmgelerle içli dışlı olan birçok kişi için, imge üretimi ve anlamlandırma süreçleri, aynı zamanda birçok farklı iktidar konumu ile de yüzleşmeyi, bu iktidardan nasiplenmeyi ya da ona boyun eğmeyi, bu iktidarı farklı şekillerde yeniden üretmeyi zorunlu kılar. Ancak, yakın zamana değin, tüm bu iktidar görünümleri ve konumları içinde, en temel ve en biçimlendirici olanı, toplumsal cinsiyet kimliğine dayalı iktidar yapıları ve çelişkilerinden pek söz edilmedi, belki bilerek hasıraltı edildi ve yok sayıldı. Halbuki, eğer imgenin bir dili varsa ve imgeler özne ile ilişkisini ve iletişimini üretimden anlamlandırmaya kadar bütün süreçlerde bu dil üzerinden kuruyorsa, bu dilin bir cinsiyeti olması gerekmez mi? İktidarın en önemli hilesi, kendini görünmez kılmasıdır ve doğal ve evrensel olduğu algısını yaratmasıdır, toplumsal cinsiyet temelinde oluşmuş iktidarlar en görünmez ve sinsi olanları değil midir o zaman? Sanat galerilerinin, antolojilerin, sergi ve müze kuratörlerinin çoğunlukla erkek olması ve "erkek algısı" ile imgeyi sınıflandırıp niteliklerine göre değerlendirmesi, imgeyi üretenlerin, "iyi ve istenir" imgenin ölçütlerini belirleyen sanat uzmanlarının, akademisyenlerin, fotoğraf yarışması jürilerinin, derneklerdeki "büyük ustaların" eril bakışı yeniden üretip güçlendirmesi, imge kültürünün ataerkinin kalelerini tahkim etmesi ve böylelikle ataerkiyi pazarlanabilir imgelere dönüştürmesinin mercek altına alınması artık elzem olmuştur. Toplumsal cinsiyet iktidarının kurumsallaşmış yapılarını sorgulamaya, her öznenin imgeyi üretirken ve tüketirken, kendi toplumsal cinsiyet konumu ve bu konumun toplumsal cinsiyet hiyerarşileri ile yüzleşmesi ile başlanabilir ancak.
Bu söyleşi dizisi, bu sebeple, üretim, alımlama, ve tüketim süreçleri boyunca özne ve imge ilişkisini erkekliğin inşa süreçleri üzerinden tartışmaya açmayı hedeflemektedir. Söyleşilerin temel odağı,öznenin kendini kurmasında ve konumlandırmasında başat rol oynayan ataerkil algıları ve kabulleri, ataerkinin özel ve kamusal alandaki performansları, ve erkeklik krizleri ve sınıraşımlarının imgeleri anlamlandırma ve üretmede ne ölçüde belirleyici olduğunu tartışmak olacaktır. Çünkü çoğu insanın düşündüğünün aksine, ataerki iktidarın somut görünümleri ile değil, daha derinlerde öznenin dille ve dili oluşturan yazılı ve görsel sembollerle tanışması ile birlikte var olur ve ataerki önce dilde ve imgede var olur. Bu nedenle, öznenin dil ve imgelerle ilişkisi, pek çok şeyden önce, ataerki ve daha özelde de erkeklik algısını belirler ve biçimlendirir. İmgelere ve bu imgelerin üretimini ve alımlanmasını olanaklı kılan imgesel dile dair eleştirel bir bakış açısı,erkeklik algılarını oluşturan ideolojik çerçevenin evrenselliğini, doğallığını, ya da sorgulanamazlığını masaya yatıracaktır. Bu noktadan hareketle, bu atölye, imgeleri, imgeleri üreten özneleri, imgelerle kendini var eden erkeklik kurgularını, ve bu kurgular üzerinden kurulan ilişkileri okumayı, anlamlandırmayı, ve sorgulamayı sağlayacak, en nihayetinde de imgeyi sarmalamış eril ideolojiden dışarı çıkış ve başka bir imgesel dil kurmanın imkanlarını tartışacaktır.
Atölye Katılım Ücreti: 3.700 TL
Atölye ücretine eğitim masrafları ve öğle yemekleri dahildir. Konaklama seçenekleri için lütfen bizimle iletişime geçin.
Bu atölyeye, bu alanda çalışan toplam 3 yüksek lisans ve doktora öğrencisi ücretsiz kabul edilecektir. Kendinizi tanıtan bir yazı ile başvurunuzu yazegitimplatformu@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.