Başka Bir Kişisel Gelişim Mümkün mü?
Tarih: 14- 15 Temmuz
Süre: 2 gün
Moderatör: Feyda Sayan - Cengiz , Yağmur Ar -Karcı
Atölye Mekanı: Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı - Bergama, İzmir
Bireye odaklanan kültürel dönüşüm, yaşadığımız dönemin en belirleyici özelliklerinden biri. Bu dönüşümün hayatımıza getirilerinden biri de kişisel gelişim kültürü. Modern bireyin nasıl daha mutlu, daha verimli, daha başarılı, daha sağlıklı yaşayabileceğinin sırrını taşıdığı iddiasında olan kişisel gelişim “guruları” ve onların tavsiyeleri, çeşitli kitle medyası ve sosyal medya mecralarından bize mütemadiyen ulaşıyor. Bu alanın profesyonelleri ve “influencer”ları arasında, teröpatik söylem ve psikolojiyi popüler ilgiye sunan psikoterapistler de var, farklı kültürlerin bireysel mutluluğa dair söylemlerini eklemleyerek çeşitli kişisel gelişim anlatıları üretenler de. Peki kişisel gelişim kültürü, nasıl bir öznellik kurguluyor, bireye neleri ideal öznellik olarak sunuyor? Eleştirel yaklaşımlara göre, kişisel gelişim söylemi narsist ve benmerkezci, toplumdan kopuk bir kültür kurgusuna dayanıyor, ya da neoliberal döneme uyumlu, kendi kendinin “CEO’su”, girişimci bireyleri idealize ediyor. Diğer yandan, kişisel gelişim kültürünün, bireyin psikolojik dayanıklılığını artırıp özgürleşme ve güçlenme vaat ettiği, geleneksel aidiyet ve otorite kaynaklarına alternatifler geliştirmesini sağladığı, özellikle geleneksel toplumsal cinsiyet rollerine karşı güçlendirici olduğu argümanı da var.
Bu atölyede , kişisel gelişim kültürünün dünyada ve Türkiye’deki gelişimini, kişisel gelişimin farklı türlerini, 21. Yüzyılda dünyada ve Türkiye’de nasıl bir öznellik inşasına tekabül ettiğini, toplumsal cinsiyete dair boyutunu, hem psikolojinin hem de siyaset sosyolojisinin geliştirdiği yaklaşımlar üzerinden tartışacağız. Temelde şu soru, atölye süresince bize eşlik edecek: Özgürleştirici, güçlendirici bir terapi ve kişisel gelişim söylemi mümkün mü?
Atölye Katılım Ücreti: 2.950 TL
Atölye ücretine eğitim masrafları ve öğle yemekleri dahildir. Konaklama seçenekleri için lütfen bizimle iletişime geçin.
Bu atölyeye, bu alanda çalışan toplam 3 yüksek lisans ve doktora öğrencisi ücretsiz kabul edilecektir. Kendinizi tanıtan bir yazı ile başvurunuzu yazegitimplatformu@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.