Cinsiyetin Siluetleri - Sinemada Erkeklik
Tarih: 19- 20 Temmuz
Süre: 2 gün
Moderatör: Burcu Dabak - Özdemir, Murat Göç - Bilgin
Atölye Mekanı: Odeon Pergamon Kültür Sanat Alanı - Bergama, İzmir
Dil ile tanıştığımız andan itibaren, sadece dili konuşmayı, metinleri okumayı ve anlamlandırmayı ve dil üzerinden kendi kimliklerimizi ve kendimizce yarattığımız ötekileri inşa etmeyi öğrenmeyiz. Dil ile hemhal oldukça, dilin bize sunduğu anlamları içselleştirir ve yeniden üretiriz.
Herhalde dilin bizi bizim de dili şekillendirdiğimiz alanların en başında sinema geliyor. Birbiri ardına gelen karelerin büyüleyen, şaşkına çeviren, rahatsız eden ve bir araya getiren evrensel dili, zamanın ve mekanın ötesine geçerek bizi (Laura Mulvey’in ifadesi ile) anlamın hem taşıyıcısı hem de yaratıcısı haline getiriyor. Ancak, ataerkil bir kültürde, herşeyde olduğu gibi dilde de egemen söylemi erkekler oluşturuyor, imgeleri erkekler kurguluyor, izleyiciyi türlü şekillerde yönlendirerek ataerkil ideolojiyi yeniden üretiyor. ilginç bir şekilde, spot ışıklarını diğerlerinin üzerine çeviren ataerki nadiren spot ışıklarının hüzmeleri altında kalıyor ve ataerkinin erkekliği tanımlama ve yaygınlaştırma yöntemleri nadiren tartışılıyor. Bu amaçla bu atölyede, Türkiye ve dünya sinemasından örnekler üzerinden, sinemada erkeklik temsillerini, eril dilin ve anlati yapısının sinemada yansımalarını ve bu yansımaların yarattığı erkeklik inşasının izleyici tarafından nasıl alımlandığını tartışmayı amaçlıyoruz. Bu tartışmaları yürütürken, Şabaniye’den Some Like it Hot’a, Korkuyorum Anne’den Billy Eliot’a, Tepenin Ardı’ndan High Noon ve Blade Runner’a kadar bir çok film etrafında dolanacağız, örtülü erkeklik temsillerini gün yüzüne çıkarmaya çalışacağız.
Atölye Katılım Ücreti: 2.500 TL
Atölye ücretine eğitim masrafları ve öğle yemekleri dahildir. Konaklama seçenekleri için lütfen bizimle iletişime geçin.
Bu atölyeye, bu alanda çalışan toplam 3 yüksek lisans ve doktora öğrencisi ücretsiz kabul edilecektir. Kendinizi tanıtan bir yazı ile başvurunuzu yazegitimplatformu@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.